Nokian 4Q 2020

Nokia julkaisi torstaina aamulla 4Q tulosraporttinsa. Tässä pääkohdat:

  • Networks liikevaihto 5 miljardia euroa (5.4). Laskua 7%. Ericssonin Networks divisioona painoi 20% kasvun liikevaihtoon neloskvartaalilla. Melkoinen ero. Ihan hirveästi ei viitsinyt tuon tiedon jälkeen edes analysoida eteenpäin 🙂
  • Ei-IFRS EPS 0.14 (0.15)
  • IFRS EPS -0.46 (0.1). Nokia päätti kirjata taseesta pois Suomeen liittyvät 2,9 miljardin euron laskennalliset verosaamiset, joita ei kuitenkaan menetetä.
  • 5G konversioaste (osuus kuinka moni nykyisistä 4G asiakkaista ostaa Nokian 5G laitteet) huononi:
    • “5G-konversioasteemme ilman Kiinaa oli noin 90 % vuoden 2020 viimeisen neljänneksen lopussa, mikä on vähemmän kuin aiempi hieman yli 90 %:n taso. Konversioasteemme Kiina mukaan luettuna oli noin 80 %, mikä on vähemmän kuin aiempi hieman yli 80 %:n taso. Vuonna 2020 konversioasteeseemme vaikutti se, ettemme saaneet muutettua koko 4G-asemaamme 5G-asemaksi Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa, mitä aseman vahvistuminen Euroopassa osin tasoitti”
  • Positiivista sentään oli Reefshark osuuden kasvu toimituksista 43%:iin 4Q:lla kun tavoite oli 35%. Ja kuluvan vuoden lopulla pitäisi osuuden olla 70% ja 100% vuoden 2022 loppuun mennessä.

Vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä nettokassa kasvoi noin 0,6 miljardilla eurolla, ja oli vuosineljänneksen lopussa noin 2,5 miljardia euroa. Nokiallahan olisi aiemmin ilmoitettu osinkopolitiikka sellainen että jos nettokassa ylittää 2 miljardia euroa, maksaa Nokia osinkoa. No eipä maksa. Ilmeisesti missasin sitten jotain 3Q tulosjulkistuksessa tai Nokia ei vaivautunut asiasta tiedottamaan. Avasin tuon 3Q raportin ja siellä sanotaan osingoista näin:

Pitkän aikavälin (3-5 vuotta) osingonjakotavoite: tulosperusteisesti kasvava osinko, joka on noin 40-70 % laimennetusta ei-IFRS-osakekohtaisesta tuloksesta, ottaen huomioon Nokian kassa-aseman sekä odotetun kassavirtakehityksen. Vuotuinen varojenjako tapahtuisi vuosineljänneksittäin jaettavana osinkona.

Mitään muuta ei osingosta ollut 3Q rapsassa. Olisihan sen asian voinut selkeämmin sanoa, että osinkoa ei makseta vaikka oli selvää että aiemmin annettujen kriteerien mukaan 4Q tuloksesta osinkoa maksettaisiin. Minä ainakin petyin tästä. Ehkä joku muukin. Toki tuo 4Q:n hyvä kassavirta ja nettokassan kasvu aiheutui pitkälti siitä että Nokia sai jo 4Q:n aikana vuoden 2021 ensimmäiselle neljännekselle odotettu noin 0,5 miljardin euron asiakkaalta etukäteen saama maksu.

Markkinaosuus laskee (koska Verizon)

Vuoden 2019 viimeisen neljänneksen arviomme mukaisesti uskomme, että koko vuoden 2020 4G- ja 5G-markkinaosuutemme oli noin 27–28 % ilman Kiinaa. Kuten ilmoitimme vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä, arvioimme vuoden 2021 markkinaosuuteemme ilman Kiinaa vaikuttavan pääasiassa se, että emme saaneet muutettua koko 4G-asemaamme 5G-asemaksi Pohjois-Amerikassa, minkä vuoksi tavoittelemme noin 25–27 %:n markkinaosuutta koko vuonna 2021. Meillä on nyt 195 5G-sopimusta (kaupalliset sopimukset sekä maksulliset pilotit, kokeilut ja esittelyt) ja 45 käyttöönotettua 5G-verkkoa.

Pääomamarkkinapäivässä 18.3 Nokia sitten kertoo pitkän tähtäimen tavoitteensa ja osinkopolitiikkansa.

Viime viikolla Nokian kurssi oli Wallstreetbets – sekopäiden ansiosta 4.9 euroa. Viikon lopuksi se sulki Helsingissä 3.5795 euroon. Lasku oli täysin odotettu. Pitikin olla liian ahne ja odottaa vielä pientä nousua 5.2 euroon ennen myyntiä. Nousua jota ei koskaan tullut. Siihen saattaa mennä melko pitkään että Nokian osake on 4.9 euroa. Odottavan aika tulee olemaan pitkä. Nokialle tarjoiltiin hopeavadilla markkinaosuuksia ja rahakkaita diileja Huawein blokkaamisen takia. Nokia pudotti vadin ja vielä talloi päälle.

Tags: , ,

Leave a comment