Sijoitusvuosi 2023 oli hyvä

Vuoden toiseksi viimeisin päivä menossa ja pörssit sulkeutuivat eilen. Sen jälkeen ehti vielä tulla Nokian tulosvaroituskin. Sijoitusvuosi oli hyvä. Arvonnousua kertyi 14.3% millä saavutin jälleen sen vauhdin millä pääsen tavoitteeseeni tulla vuonna 2026 taloudellisesti riippumattomaksi. Salkun tuotto oli 11.2%. Ero tuoton ja arvonnousun välillä selittyy osakesäästämisellä. Siirrän siis rahaa vakiosumman joka kuukausi nettopalkasta sijoitustilille samantien kun tili tulee. Verrokki-indeksit kehittyivät seuraavanlaisesti:

  • OMX HEX 25 -6.6%
  • OMX HEX CAP PI -5.2%
  • OMX Stockholm PI +15.5%
  • S&P500 +19.5%
  • Nasdaq +30.3%

Pääosa sijoituksistani on Helsingin pörssissä joten onnistuin uimaan ihan kivasti vastavirtaan vuonna 2023. Allokoimalla suurempi osa salkusta USA:han ja erityisesti tekno-osakkeisiin olisin saanut huomattavasti paremman tuoton. Mutta olen oikein tyytyväinen. 11.4% on tavoitteeni vuosittaiselle arvonnousulle 2026 mennessä. Sitten katsotaan uusia tavoitteita.

Erinomaisia sijoituksia tänä vuonna olivat arvonnousun osalta nämä. Osingot sitten tuohon vielä päälle:

  • Bioretec +70.8%
  • Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C XAIX +63.8%
  • Microsoft +56.8% YTD
  • Puuilo +52.7%
  • Petrobras YTD +50.0%. Osinkotuotto oli tuon päälle vielä 12.7%
  • Konecranes +41.8% YTD
  • NoHo +28.8%

Kakkosalkku kehittyi näin pääsijoitusten osalta:

  • S-Pankki Varainhoito 100A +14.15%
  • Nordnet Indeksirahasto Suomi +1.1%

Hexin taaperrus viime (OMX HEX CAP PI -16.6%) ja tänä vuonna tarkoittaa sitä että ongenkoho on painettuna veden alle ja aika syvälle. Kun ja jos talous lähtee kasvuun vientimaissa ja kotimaassa nousee HEX suhteessa muista enemmän. Jossakin vaiheessa. Ja suurempi allokaatio HEXissä tarkoittaa silloin erittäin hyvää tuottoa salkulle. Puhutaan 20-30% noususta vuositasolla. Säilytän siis allokaationi kutakuinkin nykyisenä ensi vuonna. Softbank ja Ali Baba ovat kylläkin myyntilistalla. Ostan niiden tilalle todennäköisesti hyvää osinkoa maksavia ja osinkoaan nostavia osakkeita.

Osingoista puheenollen, tein vuonna 2023 uuden ennätyksen saamissani osingoissa. Osinkoeurojen määrä kasvoi 36.6% viime vuodesta ja osinkotuotto oli 3.94%. Tavoitteeni oli kasvattaa osinkovirtoja 15% joten tavoite ylitettiin roimasti. Ensi vuodelle tavoittelen 25% osinkojen kasvua ja tällöin osinkotuotto tulee olemaan yli 4%. Osinkoaan kasvattavat erityisesti salkkuni suurin sijoitus Nordea ja myös monet muut ja siirrän allokaatiota hieman lisää osinkojen suuntaan.

Viime vuonna osui salkkuun ensimmäinen konkurssi, Pyynikin käsityöläispanimo. Tänä vuonna omistamani Venäjä ETF:n RSX:n arvo mitätöityi. Toivottavasti näistä ei tule nyt tapaa.

Asuntosijoituksen kanssa ei mennyt erityisen hyvin. Omistan osuuden sijoitusasunnosta. Jouduttiin häätämään vuokralainen ja korjauttamaan sen jälkiä ja vuokria jäi rästiin. Saamme ehkä oikeuskäsittelyn kautta takaisin nuo kulut ja maksamatta jääneet vuokrat. Mutta tappion puolelle meni. Ja asunnon arvo laski. En muuten pidä blogissa kirjaa vuokratuloista. Ne menevät suoraan käyttötilille. Silloin kun niitä nyt sattuu tulemaan. Kokemusteni mukaan asuntosijoittamisessa on isoja riskejä ja siitä on aika paljon vaivaa. En näillä näkymin tule sijoittamaan enempää rahaa asuntosijoituksiin.

Inflaatio taittui vuonna 2023 ja koronnostot tulivat maaliin. FED tulee ensi vuonna laskemaan korkoja useamman kerran ja eiköhän myös EKP aloita koronlaskujen sarjan. Laskevat korot tuovat lisää ostovoimaa ja yrityksille vähemmän menoja. Lisää ostovoimaa tuo myös ensi vuoden palkankorotukset. Taloudellinen toimeliaisuus reipastuu ja kaikki tämä näkyy pörssiyhtiöiden tulosten kasvuna. Ostopäällikköindeksit alkavat näyttää siltä että pohjat ovat löytyneet ja osittain ollaan jo nousussa. Samoin luottamusindeksit näyttävät pohjanneen.

Riskejä toki on. On myös mahdollista että käydään ensin pidemmän taantuman kautta, etenkin Suomessa. Saimme erinomaisen, tai no kohtalaisen, hallitusohjelman, mutta alku on ollut vaikeaa. Ensin oli älytön rasismikohu pesukarhuineen, mikä vei fokusta talousongelmien korjaamiselta. Sitten kylmää vettä niskaan toi suhdanne, SoTen vaatima rahoitus ja muut Marinin hallituksen järjestämät menoyllätykset ja velkaantumistahti ensi vuonna on sietämätön. Menoleikkausten tahti on riittämätön. Pitäisi leikata paljon enemmän. Koko budjetti ja systeemi pitäisi resetoida. Kaikki menot pitäisi niputtaa pieniksi kokonaisuuksiksi ja priorisoida. Ja sitten käytettävissä olevien rahojen mukaisesti maksella pois ja kun rahat loppuvat, ei sitten rahaa voida enää jäljellä oleviin menoeriin käyttää. Samalla pitäisi pystyä myös lyhentämään velkaa. Ei ehkä heti ensi vuonna, mutta lähivuosina pitäisi saada absoluuttista velkaa lyhenemään. Tälläinen resetti on toki täysin mahdoton poliittisista syistä, mutta se pitäisi tehdä. Jo nämä pienetkin leikkaukset aiheuttavat suurta vastustusta äärivasemmistossa. Ja äärivasemmisto on valjastanut ay mafian taistelemaan demokratiaa vastaan. Helppoa se on kun se miehittää ay mafian johtopaikkoja. Ay mafia siis ajaa poliittisin lakoin hallituksen päätöksiä vastaan. Toivon mukaan hallitus pitää linjansa ja sanktio poliittiset lakot niin raskaasti että niitä ei enää nähdä. Meillä ei ole niihin varaa. Eikä meillä ole varaa olla leikkaamatta. Sinällään ensi vuonnakin menot kasvavat huomattavasti leikkauksista huolimatta.

Tuloverotusta pitäisi reippaasti keventää etenkin ylimpien tuloluokkien osalta. Mennä enemmän tasaveron suuntaan. Osinkovero pitäisi olla 3-4% luokkaa ja niin että kaikki osingonsaajat sen maksavat. Eikä meillä ole varaa nostaa muutakaan verotusta kireämmäksi. Päinvastoin. En ymmärrä ideaa nostaa ruuan ALVia.

Alamme olla julkisen talouden osalta kuilun partaalla. Kauhean isoa tönäisyä ei tarvita että putoamme sinne kuiluun. Verotuksemme on kireää, nykyään Tanskaa ja Ruotsiakin kireämpää, velkaannumme hurjaa vauhtia samalla kuin Ruotsi ja Tanska maksavat pois velkojaan. Kotitaloudet ovat pienituloisia. Suurimman ja pienimmän desiilin välinen tuloero on mitätön, alle 2000 euroa nettona kuukaudessa. Meillä on aivan liian pienet tuloerot jotta palvelusektori kukoistaisi ja sitä kautta työllisyys boomaisi. Tarvitsemme myös nuoria, ahkeria ja koulutettuja osaajia ulkomailta tänne töihin. Mutta miksi ne tällä verotuksella ja ilmastolla tänne tulisivat? Ruotsista, Tanskasta ja Virosta saa paremman paketin. Norjasta puhumattakaan.

Meillä on ehkä maailman huonoin ay liike. Kutsun sitä ay mafiaksi. Lakkoja se osaa järjestää muttei ajaa jäsentensä etuja. Meillä on täällä verrattain pienet palkat. Työmarkkina on jäykkä ja verotus kireää. Ihmettelen miksi ay mafian jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia ja miksi se ei maksa tuloistaan veroja. Ja miksi työnantajat tilittävät ay mafian jäsenmaksut suoraan palkasta sensijaan että jäsenet itse huolehtisivat asiasta. Tänäänkin on hyvä päivä erota ay mafiasta. Sinä päivänä kun poliittinen lakkoilu poistuu ja vasemmisto ei enää miehitä johtopaikkoja ja sotke politiikkaansa sinne ja kun liike vihdoin ajaa jäsentensä etuja, voin harkita liittymistä. Tähän päivään mennessä ei ole tarvinnut.

Vanhoja tilastoja kun katselen niin edelleen taika säilyi eli ei ole koskaan vielä tullut kahta tappiollista sijoitusvuotta. Sijoitusvuosia on takana nyt 26, joista 21 on voitollisia ja 5 tappiollisia. Ja vanhoja vuosia katsellen on käänteen jälkeen tullut useampi kuin yksi voitollinen vuosi tullut putkeen. Todennäköisyys siis voitolliselle vuodelle 2024 on salkulleni hyvin suuri.

Tavoitteeseeni tulla taloudellisesti riippumattomaksi vuonna 2026 on aikaa kolme vuotta. Arvonnousua pitäisi kertyä pääsalkulleni salkkuni arvolle kolmessa vuodessa yhteensä 33.7% salkun tämäpäiväiselle arvolle. Pitäisi onnistua. Myös muut tavoitteet ovat aikataulussa. Päivitin tänään uudet tavoitteet ja ne löytyvät täältä.

Viime vuoden vuosikatsaus on muuten luettavissa täältä ja kaikki aikaisemmat vuodesta 2007 tästä linkistä.

Blogissa vieraili tilastojen mukaan vuonna 2023 19 261 kävijää ja käyntejä oli vajaa 40k. Yhteensä käyntejä on perustamisesta lähtien kertynyt jo 1.5 miljoonaa käynti.

Hyvää ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2024!

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Sijoitusvuosi 2023 oli hyvä”

  1. Jarmo Says:

    Täysin samaa mieltä kirjoituksen kanssa tulevaisuuden haasteista. Sen verran pitää korjata tulodesiilejä, että suurimman ja pienimmän ero ei ole todellakaan 200 euroa/kk. Se voisi olla näin hädintuskin pienimmän ja toiseksi pienimmän välillä.

    Tuollainen virhe pitäisi nähdä ja tajuta jo puusilmällä. Pienin tulodesiili vs suurin on kuukausipalkassa noin 5 000 euron luokkaa kuuukaudessa (1 410 e/kk vs 6 600 e/kk). Luvut tilastokeskuksesta vuodelta 2022.

    • Laimea Silli Says:

      Jäi typot korjaamatta ja tarkistukset tekemättä kun tuli kiire kauppaan. Piti kirjoittaa sinne 2000 euroa ja luku täysin ulkomuistista.

      Kiitos kommentista. Korjaan typon. Ja kyse oli nimenomaan nettopalkassa. Ei bruttona.

Leave a comment