Sijoitusstrategiani

Stategiani on sijoittaa sekä kotimaisiin että ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:iin ja käydä näillä aktiivisesti kauppaa. Päiväkauppaa en käy vaikka sitäkin olen muutamaan otteeseen ihan menestyksellä kokeillut. Jonkun verran olen käynyt kauppaa myös pörssinoteeratuilla henkilöstöoptioilla joissa yleensä on mukava vipuvaikutus. Warrenttikauppaa en ole koskaan käynyt, tää on enemmän pitkävetohommaa jossa riskit ovat kovat. Osakerahastoja en ole oikein koskaan ymmärtänyt, merkittävä osa tuotoista menee rahastoyhtiölle. Vapaaehtoisessa eläkevakuutuksessa (ennen vuotta 2010) ei ole mitään järkeä, se vero-etu mikä sillä on menee noita vakuutuksia myyvien firmojen palkkioihin. Tulevaisuudessa poliitikot voivat myös poistaa veroedun jopa takautuvasti, mistä niistä koskaan tietää. Terveiset vaan Alexandrialle, älkää enää soitelko!! Vuodesta 2012 alkaen olen myös asuntosijoittaja, tulen kyllä uskoakseni olemaan ensisijaisesti aina osakemies. Katsotaan miten tämä asuntosijoitusprojekti menee, sen perusteella saatan panostaa lisääkin sijoitusasuntoihin.

Pyrin katkomaan tappiot nopeasti, osakkeesta ja tilanteesta riippuen siedän niitä -5% tai joskus jopa -10% asti. Voittojen annan yleensä juosta kunnes katson että ollaan saavutettu joko pitkän ajan tai lyhyemmän ajan kurssihuippu jossa myyminen ja mahdollisesti halvemmalla takaisin ostaminen kannattaa tai sitten esim. vaihtaa ns. hevosta.

Hajautan maantieteellisesti, sektoreittain ja ajallisesti. Yleensä millään yksittäisellä sijoituksella ei ole yli 10-15% painoa, poikkeus vahvistaa säännön. Treidatessani en mieti veroja, mielestäni pitkässä juoksussa parempi tilanne on jopa sellainen jossa salkussa on mahdollisimman vähän piilevää verovelkaa.

Sijoituskohteiden valinnassa painotan osinkotuottoa, halpaa hintaa (PE, P/B, P/S), tulevaisuuden näkymiä, brändiä, tuotteita ja vähäistä velkaa. Alalla ei ole väliä kunhan alan näkymät ovat hyvät. Esimerkkinä menneisyyden alasta jolle en sijoita ovat paperialan firmat. Jos pidän jonkun firman tuotteista, on hyvin todennäköistä että ostan myös ko. firman osakkeita kunhan vain yllämainitut ostokriteerini täyttyvät. Toisaalta uudet nousevat alat kuten 3D printtaus, joissa oletettavasti on kasvua paljonkin, saattavat olla sijoittajille todella vaikeita sillä kaikkien nykyisten ja uusien firmojen joukosta pitäisi pystyä poimimaan ne menestyvä firmat. Suurin osa uusien alojen firmoista ei pärjää. Saatan myös tehdä sijoituksiani kohteisiin jotka eivät täytä kriteereitäni mutta yleensä olen silloin spekulatiivisesti liikkeellä lyhyellä tähtäimellä jos esimerkiksi uskon että firmasta tullaan lähiaikoina tekemään ostotarjous ja preemiosta voisi saada mukavan tuoton.

Säästän säännöllisesti rahaa osakkeisiin ja uudelleensijoitan kaikki saamani osingot. Tarkoitus ei ole nostaa osaketililtä euroakaan ennenkuin palkka lakkaa juoksemasta. Asuntolaina on maksettu, muita lainoja ei ole. Minulla ei ole kalliita harrastuksia. Jotta säästäminen osakkeisiin on mahdollista, pitää elämisen kulut olla pienemmät kuin tulot. Sekä tuloihin että kuluihin voi vaikuttaa. Ottamalla vastaan haastellisemman palkkatyön saa lisää liksaa, tekemällä työn hyvin saa bonuksia ja tekemällä pidempää päivää saa ylityökorvauksia. Sivutöitäkin voi tehdä. Blogin pidostakin voisi saada rahaa (jos haluaisi). Homma menee kuitenkin vikaan jos kiinnittää huomionsa pelkästään tuloihin, on yhtä tärkeää tarkastella menoja. Pidänkin kirjaa kuukausittain menoistani ja tuloistani. Minulla on erikseen kirjanpidossa säännölliset kuukausittaiset menot että epäsäännölliset ja investointityyppiset menot. Yritän pitää säännölliset menot mahdollisimman alhaisina (yleensä mulla on aina suuri taistelu itseni kanssa jos otan jonkun säännöllisen menoerän kontolleni) ja tehdä isompia kertaluontoisia hankintoja harkiten. Näin toimien pystyn säästämään säännöllisesti osakkeisiin. Kehittämäni kirjanpitojärjestelmä myös ennustaa tulevaisuuteen ja kertoo paljonko on rahaa säästettävissä osakkeisiin loppuvuoden aikana säännöllisten menojen ja suunniteltujen investointien jälkeen.

Strategiani ei ole lyödä indeksejä tai muuten kilpailla. Minulle itseasiassa riittää 10% vuosittainen salkun arvonnousu tavalla tai toisella (osingot, osakkeiden arvonnousut, korko tilillä olevalle käteiselle ja talletukset palkkatililtä). 10% vuosituotto on aika pitkälti osakkeiden keskimääräisen vuosituoton mukainen. Pyrin yksinkertaisesti tekemään mahdollisimman hyvän tuoton kulloisissakin markkinatilanteissa mahdollisimman pienellä riskillä. Seuraan markkinoita joka päivä ja saatan reagoida ja muuttaa stregiaani ja allokaatioitani hyvinkin nopeasti. Pidän yleensä käteisen osuuden salkussani hyvin pienenä, suuren osan vuotta olen käytännössä 100% kiinni osakkeissa. Kun riskitaso ja volatiliteetti alkavat kasvaa, alan kasvattamaan käteisen osuutta jotta en olisi osakkeissa kiinni niiden romahtaessa ja jotta voisin ostaa niitä halvalla.

9 Responses to “Sijoitusstrategiani”

  1. Vesa Says:

    Terve,

    Sinulla on ETF:t “salkkusortti menossa” mitä sillä tarkoitat?

    T. Vesa

  2. Laimea Silli Says:

    salkkushortti tarkoittaa sitä että myyn salkustani osakkeita jotka aion ostaa takaisin halavemmalla. Eli shorttaan osaketta jota minulla on. Toinen nimi tälle on myyminen ja takaisinosto myöhemmin.

  3. juppi Says:

    Erittäin hyvä blogi ja asiallista tekstiä. Mukava lueskella ja peilata omiiin näkemyksiin ja kokemuksiin, jotka vaikuttavat usein olevan varsin saman suuntaisia.

  4. Mooses Says:

    Kiitos kivasta blogista ja toivotaan että sijoituksesi tuottavat odottamallasi tavalla. Tulen varmaan pistäytymään täällä lukemassa juttujasi, saan niistä ajattelemisen aihetta, kenties ideoita itsellen, eikä se ole koskaan pahaksi.
    Juu, N-sarja kännykät kiinnostavat minuakin, N8 toimitetaan minulle huomenna!

  5. Micel Says:

    Blogisi on hieno olen seurannut sitä päivittäin jo puolen vuoden ajan.

    Onnea strategiasi toteutuksessa ja sen onnistumisessa.

    Minulla olisi pieni kommentti/vinkki strategiasi toteutuksen suhteen. En halua asiaa kommentoida tässä.
    Olisin pistänyt privana, mutta en löytänyt blogistasi kohtaa, jossa voi lähettää henk.koht. viestin blogin haltijalle.

    Jos sellainen mahdollisuus on, niin sitten pistän kommenttia kiitoksena hyvästä blogista 🙂

  6. Teemu Says:

    Hei,

    Päädyin juuri vahingossa blogiisi, mukavaa luettavaa muiden osakesijoittamista koskevien juttujen rinnalle. Itsellä samansuuntaiset tavoitteet.

    Mainitset strategiassa, että pyrit katkomaan tappiot nopeasti ja siedät -5% tai -10% tappioita. Oletko toteuttanut tätä käytännössä aina ja onko se toiminut hyvin?

    Kysyn siksi, koska olen miettinyt -10% tappiorajaa, mutta ongelmaksi voi muodostua takaisin ostojen aloittaminen. Tähän asti olen tankannut laskenutta osaketta lisää esim. Nokian kohdalla tämä toimi hyvin, tosin suurella riskillä. Ilman MS:n ostotarjousta hommassa olisi voinut käydä todella huonosti…

    • Laimea Silli Says:

      Tarvii sanoa että en ole tuosta enää viimeiseen pariin vuoteen pitänyt kiinni. Ehkäpä tappion sietokyky on kasvanut? Kysymyksesi on hyvä mutta ei mulla ole kauhean hyvää vastausta antaa. Todennäköisesti kannattaisi tappiot katkoa siihen viiteen prosenttiin sen jälkeen kun positio on ostettu täyteen. Jos taas ostot on kesken niin seuraavan erän saa sitten edellisiä halvemmalla ja keskihinta laskee kuten tappioprosenttikin. Jos osto-ohjelma on kesken en näe järkevänä myydä.

      Mulla on salkussa miinuksella just nyt PKC ja Nokian Renkaat. Molemmissa on tavallaan osto-ohjelma kesken tosin en tiedä koska aion ostaa lisää ehkä ole ihan varma että jatkanko ohjelmaa. Lisäksi pakkasella on Brasilia ETF, joka on ollut todellinen pettymys. Maan talous on laahannut jo useamman vuoden ja uskoisin että kohta alkaisi helpottaa ja se näkyisi aika pian myös ETF:ssäkin.

      Pitäisi varmaan tarkemmin katsoa noita osakkeita jotka on tappiolla ja joissa on ollut tarkoitus ostaa lisää. Onko järkevämpää myydä ja ottaa pienet tappiot kotiin vaiko jatkaa osto-ohjelmaa ja luottaa siihen että kääntyy.

Leave a comment